Asztalterítő

Feelingfuggony

Hogyan érdemes asztalterítőt választani?

A terített asztal a jóízű evés-ivás fontos középpontja. Ahol eszünk ott zajlik a családi vagy baráti beszélgetés, ott ünnepelünk, ott mesélünk vicceket, ott nevetünk.  Az étkezéshez kialakított hely kényelmében szívesen elidőzünk, felelevenítünk régi történeteket és újabb emlékezetes pillanatot élünk át, éppen ezért nagyon fontos, hogy az asztal mindig alkalomhoz illően legyen megterítve.

Az étkezőasztal öltözéke az asztalterítő és ez adja meg az alapot a további díszítéshez. A gondosan megterített és díszített asztalon felszolgált étellel nemcsak a gyomor lakik jól, hanem a lélek is eltelik szépséggel.

Fontos, hogy mindig a megfelelő formájú, méretű, anyagú és alkalomhoz illő asztalterítőt válasszunk. Az asztalterítő anyagát mindenki egyénileg az aktuális étkészlethez illően és az asztal díszítéseként választja ki. Méteráru készletünkből rengeteg anyag rendelhető. (Damaszt, vászon, csipke, görög mintás teflon anyag, különböző viaszos vászon hatalmas választékban)

Méretét általában úgy érdemes számolni, hogy a hossza, szélessége vagy kör asztal esetében az átmérője mellé oldalanként 15-20 cm lelógást ráhagyunk (ez elég a szegéshez is), de ünnepélyes alkalomhoz lehet földig érő grandiózus darabot is készíteni.

Ha az asztal üvegből vagy különleges fából, fémből készült, használjunk inkább asztali futót. Ezek lehetnek szögletesek, kerekek, oválisak. Díszíthetjük futóval az asztalt hosszába vagy keresztben – ilyen esetben rakhatunk több futót is.

Használhatjuk az asztalterítőt és a futót együtt, vagy az egyszínű asztalterítőnket díszíthetjük textil alátéttel. Ha elegáns, ünnepi alkalomra készülünk mindenképpen ajánlatos textil szalvétával teríteni.

Az asztalterítőt beszeghetjük simán 2×2 cm-es hajtással, vagy eldolgozható különböző ferde pánttal is. Ez a módszer egyedivé, ünnepélyessé varázsolja az asztalterítőt.

Az asztali futót érdemes inkább 1×1 cm-es hajtással beszegni, vagy ugyanúgy, mint az asztalterítőt eldolgozhatjuk ferde pánttal. Egyedivé tehetjük ha kidolgozzuk egy színben hozzá illő anyaggal, ezáltal kétoldalas futót is varázsolhatunk belőle.

Mindkét asztali textilt egyedivé, kreatívvá varázsoljuk, ha pluszba még gyöngyökkel, szatén szalaggal, csipkével, bojtokkal díszítjük.

 

 

about the author

Feelingfuggony